Amarantus ekspandowany

amarantus_ekoWYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA!

Amarantus ekspandowany nazywany jest zbożem przyszłości, ale jego historia sięga trzech tysięcy lat. Był jedną z głównych upraw w imperium Inków, Majów i Azteków, jednak w przeciwieństwie do kukurydzy i ziemniaków nie przyjął się w Europie od razu po podboju Ameryki. Indianie widzieli w nim nie tylko zdrowy pokarm, ale przede wszystkim roślinę świętą. Dziś jego dobroczynne walory potwierdza nauka. Bez wątpienia amarantus powinien znaleźć się w każdej kuchni i na każdym stole, przysparzając zdrowia jego konsumentom, dając siłę na cały dzień oraz satysfakcję kulinarną zawodowym i domowym kucharzom.

Amarantus ekspandowany może być wykorzystany do przyrządzania pełnowartościowych i szybkich śniadań, do warzyw i mięs oraz do wspaniałych deserów. Każdy kucharz i każdy miłośnik dobrej kuchni ma tutaj niezwykłe pole do popisu.

W swoim składzie zawiera:

więcej wapnia niż mleko,
więcej żelaza niż szpinak,
więcej magnezu niż czekolada,
więcej błonnika niż owies,
więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża.
Jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe,
skrobia bardziej lekkostrawną niż kukurydziana,
poza tym znajdują się jeszcze: cynk, potas i fosfor.

Amarantus nie zawiera glutenu, dzięki czemu spożywać go mogą chorzy na celiakię.

Skład: nasiona amarantusa (szarłatu).

Sposób użycia: dodatek do musli i zup mlecznych. Zalecany jako zamiennik mąki (w ilości 10-15 %) we wszystkich domowych wypiekach i potrawach mącznych.

Wartość odżywcza w 100 g produktu

wartość energetyczna

1754kJ (417 kcal)

białko

18 g

węglowodany

63 g

w tym cukry

0,4 g

tłuszcz

8 g

w tym kwasy nasycone

3 g

błonnik

14 g

sód

0,02 g

żelazo

7,8 mg (54% *)

magnez

250 mg (66% *)

wapń

150 mg (19% *)

* procent zalecanego dziennego spożycia

Możliwość komentowania jest wyłączona.