Amarantus ekspandowany

amarantus_ekoAmarantus ekspandowany to idealny dodatek do mleka, zup mlecznych, jogurtów, musli, wypieków i deserów, a także jako sycąca przekąska w trakcie dnia.

Amarantus ekspandowany nazywany jest złotem Inków. W swoim składzie zawiera:

więcej wapnia niż mleko,
więcej żelaza niż szpinak,
więcej magnezu niż czekolada,
więcej błonnika niż owies,
więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża.

Jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe, skrobia bardziej lekkostrawną niż kukurydziana, poza tym znajdują się jeszcze: cynk, potas i fosfor. Amarantus nie zawiera glutenu, dzięki czemu spożywać go mogą chorzy na celiakię.

WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA, MAGNEZU I ŻELAZA!

Skład: nasiona amarantusa (szarłatu).

Sposób użycia: dodatek do musli i zup mlecznych. Zalecany jako zamiennik mąki (w ilości 10-15 %) we wszystkich domowych wypiekach i potrawach mącznych.

Wartość odżywcza 100 g produktu
wartość energetyczna 1754 kJ (417 kcal)
białko 18 g
węglowodany 63 g
   w tym cukry 0,4 g
tłuszcz 8 g
   w tym kwasy nasycone 3 g
błonnik 14 g
sód 0,02 g
żelazo 7,6 mg (54%*)
magnez 250 mg (66%*)
wapń 150 mg (19%*)

* procent zalecanego dziennego spożycia

ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>