Amarantus ekspandowany


amarantus_ekoSposób użycia:
dodatek do musli i zup mlecznych; zalecany też jako zamiennik mąki (w ilości 10-15 %) we wszystkich domowych wypiekach i potrawach mącznych.

WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA, MAGNEZU I ŻELAZA

Skład: nasiona amarantusa (szarłatu).

 

Wartość odżywcza 100 g produktu
wartość energetyczna 1754 kJ (417 kcal)
tłuszcz 8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3 g
węglowodany 63 g
w tym cukry 0,4 g
błonnik 14 g
białko 18 g
sól 0,05 g
żelazo 7,6 mg (54%*) 
magnez 250 mg (66%*)
wapń 150 mg (19%*)

* prcoent dziennej referencyjnej wartości spożycia

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>