Amarantus z miodem


Amarantus ekspandowany to idealny dodatek do mleka, jogurtów, musli, wypieków i deserów, lub sycąca przekąska w trakcie dnia. Amarantus to zboże uprawiane w Andach przez starożytnych Inków i współczesnych mieszkańców Peru.

Amarantus zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies*. Zawarte w nim białko jest bardziej wartościowe niż to w soi, a skrobia bardziej lekkostrawna niż ta w kukurydzy.

* w takich samych ilościach porównywanych produktów

Skład: ekspandowane nasiona amarantusa*, syrop buraczany*, miód* (5%)

* produkt rolnictwa ekologicznego

Sposób użycia: jako dodatek do mleka, jogurtu, musli, deserów lub do bezpośredniego spożycia.


Wartość odżywcza 100 g produktu

wartość energetyczna

1754 kJ (417 kcal)

białko

18 g

węglowodany

63 g

w tym cukry

0,4 g

tłuszcz

8 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

3 g

błonnik

14 g (54%*)

sód

0,02 g

wapń

150 mg (19%*)

magnez

250 mg (66%*)

żelazo

7.6 mg (54%*)

* procent zalecanego dziennego spożycia

Produkt współfinansowany przez Unię Europejską  z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa  Śląskiego na lata 2007-2013.

Jedna odpowiedź na „Amarantus z miodem

  1. Biedna Studentka pisze:

    Właśnie dostałam od Was paczkę. Amarantus z miodem jest przepyszy!!! ;O i bardzo fajna książka. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>